fleke od kafe

Svako je bar jednom u životu tokom uživanja u svom omiljenom ritualu napravio fleke od kafe na tepihu. Kada se prolije, kafa ostavlja jasne fleke, koje se nekada jako teško uklanjaju. Srećom i za ovo postoji rešenje.

Da li je brzo reagovanje rešenje? Šta je bolje koristiti – hemijska ili prirodna sredstva? Da li zvati profesionalnu pomoć ili prosto kupiti novi tepih? 

Kako ukloniti fleke od kafe na tepihu?

Prvi korak u rešavanju ovog problema je brza reakcija. Što pre počnete da čistite fleku, to su veće šanse da ćete je potpuno ukloniti. 

Uzmite čistu kuhinjsku krpu ili ubrus i pritisnite ga na fleke od kafe na tepihu kako biste apsorbovali višak tečnosti. Nemojte trljati ili grubo brisati jer to može da proširi fleku. Umesto toga, lagano tapkajte krpu ili ubrus po mrlji kako biste upili što je više moguće tečnosti. Nastavite sa tapkanjem sve dok ne primetite da se manja količina kafe prenosi na ubrus ili krpu kojom čistite.

Nakon što ste brzo reagovali i uklonili višak tečnosti, vreme je da pređete na čišćenje same fleke na tepihu.

Glicerin i žumance

Pomešajte glicin i jedno žumance. Glicerin je efikasan u razbijanju masti i ulja, dok žumance deluje kao blagi deterdžent i pomaže u razgradnji kafe. Mešajte sve dok ne dobijete konzistenciju sličnu gustoj pasti. Ovu smesu nanesite ravnomerno na fleke od kafe na tepihu.

Koristite četkicu ili krpu da nanesete pastu, trljajući je laganim kružnim pokretima preko mrlje. Ostavite pastu da odstoji nekoliko minuta kako bi omekšala kafu.

Nakon što je pasta odstojala, isperite tepih mlakom vodom. Možete koristiti čistu krpu ili sunđer za ovo. Obratite pažnju da voda bude mlaka, jer previše vruća voda može fiksirati mrlju. Nakon toga, pustite tepih da se osuši na vazduhu. 

Nakon primene ovog postupka, vašem tepihu će trebati vreme da se osuši. Ako primetite da fleka još uvek nije potpuno nestala, postupak možete ponoviti. Važno je biti pažljiv i ne trljati previše grubo kako biste izbegli oštećenje tepiha.

Deterdžent za sudove, voda i so

Počnite tako što ćete napraviti rastvor sa deterdžentom za sudove. U činiju stavite toplu vodu i dodajte nekoliko kapi deterdženta. Dovoljno je nekoliko kapi na čašu tople vode. Ovo će stvoriti blagi rastvor koji neće oštetiti vaš tepih.

Za čišćenje je najbolje koristiti pamučnu krpu ili sunđer. Potopite ih u pripremljeni rastvor i nežno tapkajte fleke od kafe na tepihu. Nemojte trljati previše snažno jer to može oštetiti vlakna tepiha. 

Nakon što ste natopili mrlju, ostavite je da odstoji nekoliko minuta. Deterdžent će omekšati mrlju i njeno uklanjanje će onda biti mnogo lakše. 

Nakon što je mrlja omekšala, koristite čistu pamučnu krpu ili sunđer da nežno tapkate mrlju i upijate je sa površine tepiha.

Ako primetite da mrlja nije potpuno nestala, pripremite rastvor sa malo soli. Pomešajte so sa vodom kako biste napravili pastu sličnu konzistenciji paste za zube. So će pomoći da se apsorbuje preostala kafa.

Nakon tretiranja ovom pastom, isperite mesto toplom vodom i upotrebite čistu krpu ili sunđer da osušite površinu tepiha.

Gazirana mineralna voda

Ukoliko želite brzo da reagujete, odmah nakon što se prosula kafa na tepih, iskoristite mineralnu vodu. Pažljivo prelijte gaziranu mineralnu vodu preko fleke od kafe na tepihu. Ne koristite previše tečnosti, samo dovoljno da pokrije mrlju.

Gazirana mineralna voda će stvoriti mehuriće koji će pomoći da se podigne nečistoća sa tepiha. Ostavite je da odstoji nekoliko minuta, kako bi imala vremena da deluje.

Nakon što voda odstoji, čistom krpom ili papirnim ubrusom nežno tapkate mrlju. Nemojte trljati, već koristite tapkajuće pokrete kako biste apsorbovali kafu.

Ako primetite da se mrlja smanjuje ili nestaje, ponovite postupak dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Nakon što ste uklonili mrlju, isperite površinu čistom vodom kako biste uklonili ostatke mineralne vode. 

fleke od kafe

Sirće

Sirće je još jedan prirodni proizvod koji može pomoći u uklanjanju fleke od kafe na tepihu. Sirće je korisno jer je blagi kiselinski rastvor koji pomaže da se razbiju mrlje i olakša njihovo uklanjanje. Takođe, sirće ima prirodna svojstva dezinfekcije i neutrališe mirise, tako da će vaš tepih biti osvežen nakon čišćenja.

Prvo, pomešajte sirće i vodu u razmeri 1:2. Uzmite čistu krpu ili sunđer i natopite ga pripremljenim rastvorom, a zatim ga nanesite na fleke od kafe na tepihu. Pazite da budete pažljivi i ne koristite previše tečnosti. Cilj je da navlažite mrlju, a ne da je natopite.

Ostavite rastvor da deluje nekoliko minuta. Sirće će pomoći da se rastvori kafa i olakša uklanjanje mrlje. Nakon nekoliko minuta uzmite čistu krpu ili sunđer i nežno trljate mrlju. Koristite kružne pokrete i tapkanje, ali budite pažljivi da ne oštetite vlakna tepiha.

Ponavljajte postupak sve dok mrlja ne nestane ili se znatno smanji. Kada uklonite mrlju, isperite područje čistom vodom kako biste uklonili ostatke sirćeta.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je efikasna jer ima apsorbirajuća svojstva i može apsorbovati tečnosti iz mrlje. Osim toga, ona ima blago abrazivna svojstva koja mogu pomoći da se fizički ukloni mrlja sa tepiha. Soda bikarbona je sigurna i neće oštetiti tepih, pa je odličan izbor za prirodno čišćenje mrlja od kafe.

Kod korišćenja sode bikarobone je važno da pospete malu količinu odmah preko sveže prosute kafe na tepihu. Ovaj prvi korak je važan jer će soda bikarbona apsorbovati višak tečnosti iz kafe i sprečiti da se mrlja širi.

Nakon što soda bikarbona odstoji, koristite čistu četku ili sunđer i nežno trljajte mrlju. Upotrebite kružne pokrete i tapkanje da biste podstakli soda bikarbonu da apsorbuje kafu. Nastavite sa trljanjem dok primetite da je soda bikarbona postala prljava i počela da apsorbuje kafu iz tepiha. Možda ćete morati da ponovite ovaj korak nekoliko puta dok se mrlja ne smanji ili nestane.

Nakon što ste uklonili mrlju, koristite usisivač da biste očistili ostatke sode bikarbone i bilo kakve preostale čestice kafe.

Profesionalno uklanjanje fleke od kafe na tepihu

U slučaju da sami ne možete ukloniti uporne fleke od kafe na tepihu, razmislite o angažovanju profesionalaca. Profesionalni čistači tepiha koriste specijalnu opremu i hemikalije kako bi duboko prodrli u tkanine tepiha. 

Ovaj proces omogućava efikasno uklanjanje mrlja, čak i onih tvrdokornih. Oni znaju kako pristupiti različitim vrstama tepiha i koje hemikalije koristiti za najbolje rezultate. 

Sam postupak dubinskog pranja tepiha izgleda ovako:

  1. Tim dolazi i pregleda vaš tepih. Kada su ustanovili u čemu je problem kreću sa čišćenjem.
  2. Direktno na fleke od kafe na tepihu nanose se posebni deterdženti.
  3. Nakon toga, koristi se posebna mašina koja iz dubine vašeg tepiha uklanja sve nečistoće.
  4. Tepisi će nakon ovoga ostati vlažni i treba im par sati da se osuše.

Zaključak

Rešenja za fleke od kafe na tepihu mogu biti dostupno unutar vašeg doma, uz brzu reakciju i pažljivo izabrane proizvode i tehnike. Korišćenje prirodnih rastvarača i blagih deterdženata često je dovoljno da uklonite mrlje. Pored toga, sirće, soda bikarbona, mineralna voda ili pasta od glicina i žumanca mogu u potpunosti sanirati ovaj problem.

Međutim, u slučaju upornih ili starijih fleka, profesionalna pomoć može biti spas. Angažovanje profesionalnih čistača obezbeđuje dubinsko čišćenje i uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvajući vredne tepihe u besprekornom stanju. Ključ za efikasno rešavanje fleke od kafe na tepihu je brza reakcija i pravilno korišćenje odabrane metode. Ukoliko isprobate neku od ovih metoda javite nam da li vam je pomogla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *