fleke od mastila

Fleke od mastila mogu se pojaviti neočekivano, bilo na odeći, nameštaju ili drugim površinama. Ukoliko reagujete odmah, mogu se skinuti sa svih površina. Međutim, problem nastaje kada se fleke ostave malo duže. U tome vam mogu pomoći namirnice koje sigurno imate u kući. 

Koje su to namirnice? Kako brzo reagovanje pomaže? Kako da ne uništite nameštaj samostalnim čišćenjem? Koje su to alternativne metode čišćenja? Nastavite da čitate i saznaćete! 

Brza reakcija je ključna

Kada primetite fleke od mastila, brza reakcija je ključna. Što pre reagujete, to ćete imati veće šanse da ih uspešno uklonite. 

Prva stvar koju bi trebalo uraditi jeste prekinuti dalje rasipanje mastila. Na taj način ćete sprečiti da fleka postane još veća i teža za uklanjanje.

Nikako ne trljajte! Trljanje može samo pogoršati situaciju i fleku razmazati još više. Mnogo bolja opcija je blotiranje paprnim ubrusom ili belim pamučnim materijalom. 

Nakon što ste izvukli deo mastila za tkanine, vreme je za primenu proizvoda za uklanjanje fleke. Savet je da proizvod prvo isprobate na manje vidljivom mestu tkanine, kako biste bili sigurni da on neće izazvati dodatnu štetu.

Proizvodi za uklanjanje fleke od mastila koje sigurno imate u kući

S obzirom na to da je potrebna brza reakcija, nemate uvek pri ruci profesionalne čistače. Zato u pomoć priskaču proizvodi koje sigurno u svakom trenutku imate u kući.

Alkohol za uklanjanje fleke od mastila

Nakon što ste uklonili višak mastila sa površine i proverili kako vaša površina reaguje na alkohol, prelazite na naredne korake. 

Natopite pamučnu krpu ili peškir sa malom količinom alkohola. Nemojte koristiti previše alkohola, jer prevelika količina može oštetiti tkaninu ili površinu. Blago trljajte fleke od sa natopljenom krpom. Nikada nemojte trljati agresivno ili koristiti oštre predmete. Radite polako i postepeno kako biste izbegli dodatna oštećenja.

Ukoliko je fleka uporna, ponavljajte postupak dok mastilo ne počne da se razgrađuje i podiže sa površine. Budite strpljivi i uporni. 

Kada ste zadovoljni rezultatom, isperite tretiranu površinu hladnom vodom kako biste uklonili preostali alkohol i ostatke mastila.

Onda kada površina bude potpuno suva, proverite da li su fleke u potpunosti uklonjene. Ako je potrebno, ponovite postupak još jednom.

fleke od mastila

Sapun i voda za uklanjanje fleke od mastila

Ukoliko je moguće, za početak nežno isperite ili otresite tkaninu kako biste uklonili višak mastila.

Nakon toga pređite na sapun. Koristite blagi tečni sapun ili sapun za ruke. Proizvodi kao što su izbeljivači i jaki hemijski proizvodi obično nisu potrebni i mogu oštetiti materijal.

Navlažite mesto na kom se nalaze fleke od mastila i nanesite malu količinu tečnog sapuna. Nemojte koristiti previše sapuna, jer previše pene može otežati kasnije ispiranje.

Koristite meku četkicu ili čistu krpu da nežno trljate fleke. Radite kružnim pokretima ili tapkanjem, ali budite pažljivi da ne oštetite materijal.

Nakon što ste dovoljno trljali, isperite sapun sa površine mlakom vodom. Budite nežni i pažljivi kako biste sprečili širenje fleke.

Kada ste isprali sapun proverite da li je fleka nestala. Ukoliko nije, ponovite postupak još jednom.

Sok od limuna i so za uklanjanje fleke od mastila

Stavite malo soli na fleke od mastila. So će apsorbovati višak mastila. Nakon toga, sipajte sok od jednog limuna direktno na so. Limun će u ovoj situaciji delovati kao sredstvo za uklanjanje fleka. 

Nakon što je sok delovao, nežno istrljajte fleku čistom krpom ili četkicom. Koristite blagi pritisak i kružne pokrete.

Isperite tretirano područje hladnom vodom kako biste uklonili so i ostatke mastila.

Nakon završenog postupka proverite da li su fleke nestale. Ako je potrebno, ponovite postupak.

Sirće za uklanjanje fleke od mastila

Zagrejte sirće na temperaturu od oko 50 stepeni Celzijusa. Nemojte preterivati sa zagrevanjem kako ne biste oštetili površinu.

Umočite štapić za uši u zagrejano sirće i pažljivo ga nanesite na fleku. 

Nežno trljajte mesto na kom se fleka nalazi koristeći štapić za uši. Ovaj proces će pomoći sirćetu da razbije mastilo i omekša fleku.

Nakon trljanja, proverite da li je fleka nestala. Ako nije u potpunosti uklonjena, ponovite postupak, a zatim isperite površinu.

Profesionalno uklanjanje fleke od mastila

Ukoliko ni jedna od prethodno pomenutih metoda nije uspela da ukloni vaše fleke, ne brinite, postoji još jedno rešenje. Nazovite najbliži servis za dubinsko pranje nameštaja

Profesionalci koriste posebnu opremu i hemikalije kako bi duboko prodrli u tkanine na kojima se nalaze fleke od mastila. Ovaj proces omogućava efikasno uklanjanje mastila, čak i kada je fleka uporna.

Znaju na koji način bi trebalo tretirati koju mrlju. Svaki materijal je poseban i treba mu pristupiti pažljivo. 

Suština dubinskog pranja leži u činjenici da ono prodire duboko u materijal, tamo gde obično čišćenje ne može doći. Korišćenjem profesionalnih usluga možete biti sigurni da će fleke od mastila biti uklonjene, a vaš nameštaj sačuvan.

Zaključak

Svako ko se susreo sa flekama od mastila zna koliko one mogu biti uporne. Međutim, uz brzu reakciju i pravilne metode čišćenja, većina fleka može se efikasno ukloniti. 

U tome vam mogu pomoći proizvodi koje sigurno imate u svom domu. Alkohol, sapun i voda, sirće, sok od limuna i so su se pokazali kao odlična rešenja za uklanjanje fleke od mastila. 

Za one uporne fleke od mastila koje se ne mogu ukloniti samostalno, profesionalno dubinsko pranje nameštaja predstavlja efikasno rešenje. Dubinsko pranje omogućava temeljno uklanjanje mastila čak i iz dubljih slojeva tkanina. 

Budite uporni i fleke će sigurno nestati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *